Recept na domáci trdelník
Suroviny:
- 500 g múky
- 50 g cukru
- 1 žĺtok
- 20 g droždia
- 50 g rozpusteného masla
- mlieko
- štipka soli
Pripravíme si kvások (do zohriateho mlieka dáme lyžičku cukru a droždia). V miske si zmiešame múku, cukor, žĺtok, rozpustené maslo a štipku soli. Následne vykysnutý kvások pridáme k ostatným surovinám. Vypracujeme z neho vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť na dvojnásobok.
Vykysnuté cesto rozdelíme na bochníčky, z ktorých vyvaľkáme dlhé valčeky, ktorými sa pevne omotajú namastené drevené tyče tak, aby sa prekrývali.
Takto pripravené tyče položíme na piecku a pečieme na horúcom uhlí. Hotové trdelníky obaľujeme v orechovej zmesi. Dobrú chuť!